Tradycyjny gruziński sos składa się z zielonej śliwki wiśniowej. W trakcie eksperymentów kulinarnych pojawił się przepis tkemali z wiśni. Kwaśna jagoda doskonale radzi sobie z przypisaną jej rolą. Koniecznie spróbuj gotować!
Składniki
- wiśnia - 1 kg
- ostra czerwona papryka - pół
- czosnek - 2 ząbki
- ocet - 1 art.
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 15 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wiśnie i zalej je słoną wodą przez 20 minut.
Usuń pestki, umieść jagody w misce blendera.
Dodaj obrane ząbki czosnku, ostrą paprykę, przyprawy i sól. Zmiel do uzyskania gładkości.
Wlej powstałą masę do rondla i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.
Dodaj ocet, wymieszaj i wlej do czystych, suchych słoików. Zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy