tkemali z wiśni na zimę

25 min
6 porcji
Tkemali z wiśni na zimę
boomeart, stock.adobe.com
0

Tradycyjny gruziński sos składa się z zielonej śliwki wiśniowej. W trakcie eksperymentów kulinarnych pojawił się przepis tkemali z wiśni. Kwaśna jagoda doskonale radzi sobie z przypisaną jej rolą. Koniecznie spróbuj gotować!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wiśnie i zalej je słoną wodą przez 20 minut.

Usuń pestki, umieść jagody w misce blendera.

Dodaj obrane ząbki czosnku, ostrą paprykę, przyprawy i sól. Zmiel do uzyskania gładkości.

Wlej powstałą masę do rondla i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.

Dodaj ocet, wymieszaj i wlej do czystych, suchych słoików. Zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy