kompot z zielonego agrestu na zimę

15 min
4 porcje
Kompot z zielonego agrestu na zimę
severga, stock.adobe.com
0

W środku lata stragany targowe są zaśmiecone pachnącym agrestem. Możesz zrobić z niego wiele smacznych półfabrykatów. Lubię gotować kompot z zielonego agrestu. Orzeźwiający napój jest zaskakująco aromatyczny i prawie przezroczysty.

Składniki

  • agrest - 1 kg
  • cukier - 180 g
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda - 3 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść agrest z suchych ogonów i spłucz.

Umieść jagody w wysterylizowanych słoikach, zalej wrzącą wodą do góry i pozostaw na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i kwas cytrynowy, gotuj przez 2 minuty.

Wlej wrzący syrop do słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy