Uwielbiam eksperymentować z sosami na zimę. Jedną z niezwykłych opcji jest taka puszkowana tkemali z gruszki. W połączeniu z przyprawami i czosnkiem doskonale uzupełni każde danie, a także będzie doskonałym dipem na przekąski.
Składniki
- Gruszka - 1.5 kg
- czosnek - 50 g
- papryka - 100 g
- Chili - 1 rzecz
- pietruszka - 30 g
- koperek - 30 G
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki obierz, posiekaj, dodaj trochę wody i gotuj do miękkości.
Zmiel gruszki w dowolny sposób.
Zmiel czosnek, paprykę, chili i zioła w blenderze.
Wymieszaj z gruszką, cukrem i solą.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10-15 minut na małym ogniu.
Zwiń sos w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy