Piękno domowych sosów polega na tym, że sam możesz wybierać kombinacje smakowe, regulować ilość soli i przypraw. Wypróbuj przepis na agrest adjika. Moim zdaniem zawarte w nim składniki i dodatki są idealnie zrównoważone!
Składniki
- agrest - 500 g
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- czosnek - 50 g
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą paprykę na pół i obierz nasiona.
Zmielić agrest, ostrą paprykę i obrany czosnek w blenderze.
Dodaj cukier, sól, chmiel-suneli i dobrze wymieszaj.
Włóż Adjikę do wysterylizowanych słoików, zamknij pokrywkami i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy