Ten deser ma już wiele lat. Suchy dżem jabłkowy był ulubionym daniem Katarzyny Wielkiej. Na szczęście przygotowanie go nie jest trudne, więc możesz z łatwością rozpieszczać rodzinę królewską ucztą! Opisuję przepis w szczegółach!
Składniki
- jabłka - 2 kg
- sok z cytryny - 150 ml
- mielony cynamon - do smaku
- cukier - 500 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj jabłka, obierz nasiona i pokrój w plasterki.
Dodaj sok z cytryny, cukier i dobrze wymieszaj.
Ułóż owoce na wyłożonej blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.
Przenieś owoce na tacę, posyp zmielonym cynamonem i pozostaw do wyschnięcia w naturalnej temperaturze na 3 dni.
Ułóż plasterki jabłka w czystych, suchych słoikach, szczelnie zamknij pokrywkami i przenieś do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy