suchy dżem jabłkowy

40 min
4 porcje
Suchy dżem jabłkowy
lisa870, stock.adobe.com
0

Ten deser ma już wiele lat. Suchy dżem jabłkowy był ulubionym daniem Katarzyny Wielkiej. Na szczęście przygotowanie go nie jest trudne, więc możesz z łatwością rozpieszczać rodzinę królewską ucztą! Opisuję przepis w szczegółach!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj jabłka, obierz nasiona i pokrój w plasterki.

Dodaj sok z cytryny, cukier i dobrze wymieszaj.

Ułóż owoce na wyłożonej blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.

Przenieś owoce na tacę, posyp zmielonym cynamonem i pozostaw do wyschnięcia w naturalnej temperaturze na 3 dni.

Ułóż plasterki jabłka w czystych, suchych słoikach, szczelnie zamknij pokrywkami i przenieś do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy