gęsty dżem - pięć minut pestek moreli

25 min
8 porcji
Gęsty dżem
SHARKY PHOTOGRAPHY, stock.adobe.com
0

Nadchodzi sezon świeżych owoców! Pamiętaj, aby zrobić z nich więcej smacznych preparatów na zimę. Między innymi ugotuj gęsty dżem-pięć minut moreli. Opowiadam świetny przepis, którego sam używam od wielu lat.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj pektynę ze 100 g cukru i odłóż na bok.

Rozłóż morele na połówki, obierz i przepuść przez maszynę do mięsa.

Dodaj pozostały cukier, wymieszaj i gotuj przez 5 minut od wrzenia. Zdejmij patelnię z ognia i odłóż na bok na 1 godzinę.

Umieść patelnię na kuchence i gotuj ponownie przez 5 minut. Wyłącz ogrzewanie i odstaw na 1 godzinę do ostygnięcia.

Po raz trzeci zagotuj masę, dodaj pektynę z cukrem i gotuj przez 5 minut.

Ułóż dżem w czystych, suchych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy