Nadchodzi sezon świeżych owoców! Pamiętaj, aby zrobić z nich więcej smacznych preparatów na zimę. Między innymi ugotuj gęsty dżem-pięć minut moreli. Opowiadam świetny przepis, którego sam używam od wielu lat.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj pektynę ze 100 g cukru i odłóż na bok.
Rozłóż morele na połówki, obierz i przepuść przez maszynę do mięsa.
Dodaj pozostały cukier, wymieszaj i gotuj przez 5 minut od wrzenia. Zdejmij patelnię z ognia i odłóż na bok na 1 godzinę.
Umieść patelnię na kuchence i gotuj ponownie przez 5 minut. Wyłącz ogrzewanie i odstaw na 1 godzinę do ostygnięcia.
Po raz trzeci zagotuj masę, dodaj pektynę z cukrem i gotuj przez 5 minut.
Ułóż dżem w czystych, suchych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy