Istnieją dwie klasyczne odmiany bułek kalifornijskich-z paluszkami krabowymi lub z łososiem. Tym razem proponuję zatrzymać się na tym drugim. Podawaj taką przystawkę z sosem sojowym, różowym marynowanym imbirem i klinem cytrynowym.
Składniki
- okrągły ryż - 150 g
- woda - 300 ml
- ocet ryżowy - 1.5 art.
- cukier - 0.5 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- łosoś - 120 g
- ogórki - 1 rzecz
- awokado - 1 rzecz
- kawior rybny - 4 art.
- nori - 2 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż we wrzącej wodzie do miękkości, dodaj cukier, sól i ocet i wymieszaj.
Pokrój arkusze nori na pół, a łososia, awokado i ogórek pokrój w kostkę.
Połóż warstwę ryżu na nori, posyp kawiorem, delikatnie dociśnij i odwróć obrabiany przedmiot.
Z jednej krawędzi nori ułóż całe nadzienie i zwiń ciasne bułki japońską matą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy