Ta odmiana sushi jest jedną z bardziej popularnych. W oryginale bułki kalifornijskie są przygotowywane z mięsa kraba. Nie miałem go, więc użyłem czerwonej ryby. Moim zdaniem taka wymiana jest całkowicie akceptowalna.
Składniki
- okrągły ryż (gotowane) – 250 g
- czerwona ryba (małosolna) – 200 g
- czerwony kawior (latająca ryba) – 100 g
- awokado (Duże) – 1 rzecz
- ogórki - 100 g
- ocet ryżowy - 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- sos wasabi - 1 CZ. l.
- nori - 2 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Awokado przekrój na pół, obierz, usuń pestkę.
Pokrój miąższ owocu i skrop sokiem z cytryny.
Ugotowany ryż wymieszać z octem i odstawić na 10 minut.
Pokrój czerwoną rybę i ogórki.
Rozłóż matę do sushi, ułóż grubą warstwę ryżu i spłaszcz.
Dodaj liść nori, posmaruj sosem wasabi, ułóż ryby, awokado i ogórki.
Zwiń ciasną rolkę, użyj maty, aby nadać pożądany kształt.
Rzuć rolkę w kawior z latającej ryby i pokrój.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy