Typowe danie kuchni azjatyckiej. Jest często przygotowywany w Chinach, Japonii, Indonezji i Singapurze. Na szczęście w przepisie nie ma nic skomplikowanego, więc dzisiaj przygotujemy również sajgonki z papieru ryżowego. Polecam podawać z sosami orzechowymi, sojowymi i rybnymi.
Składniki
- krewetki (obrane) – 250 g
- marchew - 100 g
- czosnek - 1 ząbek
- sałata - 2 liścia
- masło - 40 g
- makaron ryżowy (gotowane) – 100 g
- papier ryżowy - 3 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Roztop masło na patelni, ułóż krewetki i smaż przez 2 minuty.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.
Pokrój marchewki, liście sałaty i makaron ryżowy.
Umieść papier ryżowy w zimnej wodzie na 15 sekund.
Przenieś papier ryżowy na deskę, połóż krewetki, marchewkę, makaron i liście sałaty na środku.
Wsuń boki do środka i zwiń sajgonkę. Powtórz procedurę z pozostałymi półfabrykatami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy