przekąski 20.06.2023

sajgonki z papieru ryżowego

20 min
2 porcje
Sajgonki z papieru ryżowego
chandlervid85, stock.adobe.com
0

Typowe danie kuchni azjatyckiej. Jest często przygotowywany w Chinach, Japonii, Indonezji i Singapurze. Na szczęście w przepisie nie ma nic skomplikowanego, więc dzisiaj przygotujemy również sajgonki z papieru ryżowego. Polecam podawać z sosami orzechowymi, sojowymi i rybnymi.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Roztop masło na patelni, ułóż krewetki i smaż przez 2 minuty.

Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.

Pokrój marchewki, liście sałaty i makaron ryżowy.

Umieść papier ryżowy w zimnej wodzie na 15 sekund.

Przenieś papier ryżowy na deskę, połóż krewetki, marchewkę, makaron i liście sałaty na środku.

Wsuń boki do środka i zwiń sajgonkę. Powtórz procedurę z pozostałymi półfabrykatami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy