Wielu obawia się głowy świni, ale w rzeczywistości jest to bardzo cenny składnik. Okazuje się cudownym bogatym galaretowatym mięsem. Oczywiście ma swoje własne cechy i specyfikę. Ale w przepisie omówię każdy krok tak szczegółowo, jak to możliwe.
Składniki
- wieprzowina (Głowa) – 7 kg
- udka z kurczaka - 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 głowice
- sól - 3 art.
- marchew - 3 kawałki
- czarny pieprz - 1 art.
- liść laurowy - 5 sztuk
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odetnij uszy od głowy świni i namocz głowę w wodzie przez 8-12 godzin. Okresowo zmieniaj wodę.
Pokrój go na kawałki, ponownie spłucz, zalej wodą i zagotuj, usuwając pianę.
Gotuj przez 2 godziny na słabym Onecie.
Dodaj umyte i nacięte, ale nieobrane cebule i sól.
Po kolejnych 2 godzinach dodaj paprykę, marchewkę, czosnek, lavrushkę i udka.
Po kolejnych dwóch godzinach odcedź bulion.
Zdemontuj mięso i włóż do kokilek. Wlać bulion.
Pozwól obrabianym przedmiotom ostygnąć i włóż do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy