Dlaczego nie zrobić przystawki inspirowanej ulubioną sałatką? Zamiast grzanek podsmażam kurczaka w chrupiącej panierce. To wystarczy, aby odtworzyć pożądany efekt. I oczywiście przygotowywany jest Cezar shawarma z aromatycznym sosem. Mówię o wszystkim dalej w przepisie.
Składniki
- filet z kurczaka - 350 g
- ser - 100 g
- pomidory (średnie) – 2 kawałki
- sałata - 2 listek
- bułka tarta - 3 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 CZ. l.
- Pita (cienki) – 2 liścia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka na małe kostki i włóż do miski.
Dodaj sól, mielony pieprz, bułkę tartą i wymieszaj.
Umieść mięso na rozgrzanej patelni z olejem i smaż do miękkości.
Zetrzyj ser, pokrój pomidory.
Połącz żółtka, musztardę, olej, sok z cytryny, oregano, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.
Rozłóż chleb pita na stole i posmaruj przygotowanym sosem.
Ułóż liść sałaty, a następnie smażonego kurczaka, pomidory i starty ser.
Zwinąć ciasną rolkę i zabezpieczyć krawędzie.
Grilluj gotową shawarmę.