W czasach Związku Radzieckiego żadna uczta studencka nie była kompletna bez pasztetu śledziowego do kanapek. Przekąska była przygotowywana z dostępnych składników, które były sprzedawane w sklepie za grosze. Zróbmy dziś trochę nostalgii!
Składniki
- śledź (lekko solony) – 1 tusza
- marchew (gotowane) – 100 g
- cebula - 100 g
- ser topiony - 100 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść śledzie ze skóry, wypatrosz, odetnij głowę, płetwy i ogon.
Pokrój rybę wzdłuż, Usuń grzbiet i pestki.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Umieść filety śledziowe, ser topiony, cebulę i gotowaną marchewkę w misce blendera. Zmiel na gładką konsystencję.
Dodaj sól i mielony pieprz do smaku. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy