Język wołowy od dawna uważany jest za przysmak. Powinien być odpowiednio przygotowany i podawany na specjalną okazję. Dzielę się doskonałym przepisem na galaretkę z językiem wołowym. Polecam podawać danie z chrzanem, musztardą i chlebem Borodino.
Składniki
- język wołowy - 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 7 groszek
- Zieleń (do dekoracji) – kilka gałązek
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 3,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Język wołowy oczyść, opłucz, zalej zimną wodą i gotuj przez 15 minut.
Zmień wodę, dodaj przyprawy, obrane warzywa i gotuj przez 3,5 godziny na bardzo małym ogniu.
Złap warzywa. Wyrzuć cebulę, pokrój marchewkę. Dodaj sól, posiekany czosnek do bulionu i gotuj przez kolejne 30 minut.
Ostudzić język, pokroić w talerze i ładnie ułożyć na talerzach. Dodaj kawałki marchewki.
Bulion przecedzić przez gazę, wlać do talerzy z mięsem i posypać ziołami.
Przenieś schłodzone galaretki do lodówki na 8 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy