Jeśli masz czas i chęć rozpieszczania swojej rodziny pysznym, przygotuj bułkę marchewkową. Przepis nie jest prosty, ale wynik przekracza wszelkie oczekiwania. Radzę upiec przekąskę wieczorem, aby w nocy miała czas na zaparzenie, a rano można było podać ją na śniadanie.
Składniki
- marchew - 600 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- Olej roślinny (bez zapachu) – 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- ser topiony - 300 g
- majonez - 3 art.
- czosnek - 1 ząbek
- koperek - 4 gałązki
- sól - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż do miękkości.
Wrzuć do durszlaka i pozostaw nadmiar oleju do szkła.
Ubij jajka solą i pieprzem, aż będą puszyste.
Dodaj pieczoną marchewkę i wymieszaj.
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż półfabrykat marchewki warstwą około 0,5 cm i piecz przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Zetrzyj ser topiony. Drobno posiekaj koperek.
Przełóż półfabrykaty do miski, dodaj majonez, sól, czosnek przepuszczony przez prasę i wymieszaj.
Połóż gotową rolkę na desce, ostrożnie oddziel ją od papieru i odłóż na bok na 15-20 minut.
Posmaruj schłodzone ciasto nadzieniem serowym.
Zwiń bułkę marchewkową, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.