przekąski 27.06.2023

bułka marchewkowa

29 min
4 porcje
Bułka marchewkowa
DEMI VAA SUNILA, stock.adobe.com
0

Jeśli masz czas i chęć rozpieszczania swojej rodziny pysznym, przygotuj bułkę marchewkową. Przepis nie jest prosty, ale wynik przekracza wszelkie oczekiwania. Radzę upiec przekąskę wieczorem, aby w nocy miała czas na zaparzenie, a rano można było podać ją na śniadanie.

Składniki

na ciasto:
  • marchew - 600 g
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 50 ml
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż do miękkości.

Wrzuć do durszlaka i pozostaw nadmiar oleju do szkła.

Ubij jajka solą i pieprzem, aż będą puszyste.

Dodaj pieczoną marchewkę i wymieszaj.

Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż półfabrykat marchewki warstwą około 0,5 cm i piecz przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Zetrzyj ser topiony. Drobno posiekaj koperek.

Przełóż półfabrykaty do miski, dodaj majonez, sól, czosnek przepuszczony przez prasę i wymieszaj.

Połóż gotową rolkę na desce, ostrożnie oddziel ją od papieru i odłóż na bok na 15-20 minut.

Posmaruj schłodzone ciasto nadzieniem serowym.

Zwiń bułkę marchewkową, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy