dżem jabłkowy z gałązkami

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem jabłkowy z gałązkami
0

Ranetki i inne małe jabłka są idealne do dżemu. Ale problem polega na tym, że sortowanie i cięcie trwa bardzo długo. Dlatego wolę zostawić je w całości, nawet z gałązkami. Będą mieli czas na namoczenie syropu podczas gotowania.

Składniki

  • jabłka (małe) – 1.5 kg
  • cukier - 1.2 kg
  • woda - 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj syrop z wody i cukru i gotuj przez 5-7 minut.

Włóż do niego jabłka z gałązkami, ponownie zagotuj i gotuj przez 10-15 minut.

Niech dżem ostygnie i gotuj przez kolejne 15 minut.

I jeszcze 1-2 razy-konsystencja.

Po ostatnim gotowaniu zwiń gorący dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy