galaretka z różowej porzeczki

25 min
8 porcji
Galaretka z różowej porzeczki
agneskantaruk, stock.adobe.com
0

Różowa porzeczka zaskakuje nie tylko kolorem, ale także wysoką zawartością cukru. Jeśli te jagody trafią na rynek, kup kilka kilogramów. W zeszłym roku ugotowałam galaretkę z różowej porzeczki. Moja rodzina była zachwycona!

Składniki

  • porzeczka (Różowy) – 2 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda - 1 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj porzeczki we wrzącej wodzie przez 2 minuty, włóż do durszlaka i lekko ostudź.

Przetrzyj miękkie jagody przez sito.

Dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj na minimalnym ogniu przez 15 minut.

Rozłóż gorącą galaretkę w wysterylizowanych słoikach, zwiń i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy