dżem z suszonych śliwek bez pestek z orzecha włoskiego
Jeśli lubisz suszone śliwki tak samo jak ja, koniecznie wypróbuj ten przepis. Dżem z suszonych śliwek bez pestek z orzechami włoskimi należy raczej do wykwintnych deserów. Jest trochę zamknięty, zadbany i postawiony na stole na specjalną okazję.
Składniki
- suszone śliwki (bez pestek) – 2 kg
- orzechy włoskie - 300 g
- cukier - 800 g
- woda - 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj suszone śliwki ciepłą wodą i połóż do wyschnięcia na ręczniku papierowym.
Przełóż obrabiany przedmiot przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.
Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5-7 minut.
Wlej posiekane śliwki do rondla z syropem i gotuj przez 10 minut, ciągle mieszając. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw dżem na 1,5-2 godziny.
Suszone orzechy włoskie na patelni, odsączone i posiekane.
Postaw rondel z dżemem na ogniu, zagotuj i dodaj orzechy.
Gotuj wszystko razem przez 10 minut, włóż do słoików i zwiń.