dżem z suszonych śliwek bez pestek z orzecha włoskiego

40 min
8 porcji
Dżem z suszonych śliwek bez pestek z orzechami włoskimi
joanna wnuk, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz suszone śliwki tak samo jak ja, koniecznie wypróbuj ten przepis. Dżem z suszonych śliwek bez pestek z orzechami włoskimi należy raczej do wykwintnych deserów. Jest trochę zamknięty, zadbany i postawiony na stole na specjalną okazję.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj suszone śliwki ciepłą wodą i połóż do wyschnięcia na ręczniku papierowym.

Przełóż obrabiany przedmiot przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.

Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5-7 minut.

Wlej posiekane śliwki do rondla z syropem i gotuj przez 10 minut, ciągle mieszając. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw dżem na 1,5-2 godziny.

Suszone orzechy włoskie na patelni, odsączone i posiekane.

Postaw rondel z dżemem na ogniu, zagotuj i dodaj orzechy.

Gotuj wszystko razem przez 10 minut, włóż do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy