Poświęć trochę czasu i zrób sałatkę z kalafiora i fasoli. Obfita konserwacja pomoże Ci dobrze, gdy nie masz czasu na przygotowanie pełnego obiadu. Zamiast świeżych pomidorów można użyć soku pomidorowego lub pasty zmieszanej z wodą.
Składniki
- kalafior - 2 kg
- fasola (sucha) – 200 g
- pomidory - 1 kg
- czosnek - 5 ząbki
- Olej roślinny - 100 ml
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
- ziele angielskie - 5 groszek
- Goździk - 2 Bud
- cukier - 50 g
- sól - 50 g
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wstępnie namocz fasolę w wodzie przez 2 godziny.
Zmień wodę i gotuj fasolę do połowy ugotowanej.
Rozłóż kalafior na kwiatostany, odetnij szorstkie krawędzie.
Obierz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.
Włóż kalafior do rondla, dodaj masę pomidorową, wodę, olej, przyprawy, cukier i sól.
Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Dodaj fasolę, mielony czosnek i kwas cytrynowy. Gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut.
Napełnij sterylizowane słoiki gorącą sałatką i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy