kompot z morelami i pomarańczami na zimę

15 min
20 porcji
Kompot z morelami i pomarańczami na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Ten przepis spodoba się nawet tym, którzy są obojętni na domowe kompoty. Aromatyczny napój okazuje się bardzo smaczny i piękny! Pamiętaj, aby ugotować kompot z morelami i pomarańczami. Proces ten nie zajmie dużo czasu, ale zadowoli Ciebie i twoją rodzinę.

Składniki

  • morele - 1 kg
  • pomarańczowy (średni) – 2 kawałki
  • cukier - 250 g
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda (filtrowane) – 6 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż morele na połówki i obierz.

Pomarańcze opłucz wrzącą wodą i pokrój razem ze skórką.

Złóż puste miejsca w wysterylizowanych słoikach.

Wlej wrzącą wodę, przykryj pokrywkami i pozostaw na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 2 minuty.

Wlej wrzący syrop do słoików z owocami, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy