kawior z grzybów na zimę przez maszynkę do mięsa
Nie wiesz, jak jeszcze urozmaicić zimową dietę? A co z kawiorem z piersi? Ta oryginalna zimowa przekąska może być podawana jako niezależne danie lub używana do kanapek, różnych kanapek, a nawet do nadziewania jajek. Spróbuj koniecznie!
Składniki
- Gruzdy - 2,5 kg
- cebula - 320 g
- czosnek - 40 g
- seler - 1 pęczek
- koperek - 2 gałązki
- liście porzeczki - 3 szt.
- liście wiśni - 3 szt.
- woda - 400 ml (+2 l)
- Olej roślinny - 200 ml
- ocet (9%) – 1 CZ. l.
- sól - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i gruzu leśnego, moczyć przez chwilę w zimnej wodzie. Następnie spuść wodę i umyj każdy grzyb pod bieżącą wodą za pomocą gąbki.
Duże okazy pokrój losowo, małe pozostaw w całości.
Przygotowane grzyby włożyć do emaliowanej patelni, posypać solą i zalać 2 litrami wody. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj grzyby przez pół godziny. Następnie wrzuć do durszlaka, spłucz przegotowaną wodą i lekko ostudź.
Przełóż schłodzone grzyby przez maszynkę do mięsa.
Opłucz wszystkie warzywa i osusz ręcznikami papierowymi.
Pokrój cebulę w drobną kostkę, posiekaj czosnek.
Na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor.
W garnku do gotowania połącz posiekane grzyby, zioła, smażoną cebulę i czosnek. Wymieszaj, zagotuj kawior i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj przez 1 godzinę.
Dostosuj ilość soli do swoich upodobań. Kilka minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.
Zapakuj wrzący kawior do wcześniej wysterylizowanych słoików, po wyjęciu wszystkich liści (już dali swój smak i aromat). Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzony kawior z piersi w chłodnym, ciemnym miejscu.