kawior z grzybów na zimę przez maszynkę do mięsa

2 godz. 0 min.
2 puszki po 1 L
Kawior z grzybów na zimę przez maszynkę do mięsa
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Nie wiesz, jak jeszcze urozmaicić zimową dietę? A co z kawiorem z piersi? Ta oryginalna zimowa przekąska może być podawana jako niezależne danie lub używana do kanapek, różnych kanapek, a nawet do nadziewania jajek. Spróbuj koniecznie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i gruzu leśnego, moczyć przez chwilę w zimnej wodzie. Następnie spuść wodę i umyj każdy grzyb pod bieżącą wodą za pomocą gąbki.

Duże okazy pokrój losowo, małe pozostaw w całości.

Przygotowane grzyby włożyć do emaliowanej patelni, posypać solą i zalać 2 litrami wody. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj grzyby przez pół godziny. Następnie wrzuć do durszlaka, spłucz przegotowaną wodą i lekko ostudź.

Przełóż schłodzone grzyby przez maszynkę do mięsa.

Opłucz wszystkie warzywa i osusz ręcznikami papierowymi.

Pokrój cebulę w drobną kostkę, posiekaj czosnek.

Na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor.

W garnku do gotowania połącz posiekane grzyby, zioła, smażoną cebulę i czosnek. Wymieszaj, zagotuj kawior i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj przez 1 godzinę.

Dostosuj ilość soli do swoich upodobań. Kilka minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.

Zapakuj wrzący kawior do wcześniej wysterylizowanych słoików, po wyjęciu wszystkich liści (już dali swój smak i aromat). Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzony kawior z piersi w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
Przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy