Uwielbiam tę prostą i pyszną sałatkę warzywną zimą. Kiedy zwykłe półfabrykaty nie są już przyjemne, wyjmij tę przepyszną sałatkę ze spiżarni i urozmaicaj swój stół! Do mięsa, ziemniaków, do każdego przystawki ... wydaje mi się, że kochają go zarówno dorośli, jak i dzieci!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz warzywa, pokrój cebulę w półpierścienie , pomidory w plasterki , ogórki w plasterki, posiekaj czosnek.
Paprykę obrać z nasion i pokroić w długie paski.
W misce połącz przygotowane warzywa, sól, wymieszaj i odstaw na 1 godzinę.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki sałatą wraz z powstałym płynem. Płyn powinien sięgać co najmniej połowy puszki. Jeśli to nie wystarczy, dodaj trochę wrzącej wody.
Wlej 1 łyżeczkę do każdego słoika.ocet i olej roślinny.
Przykryj słoiki obrabianym przedmiotem sterylnymi pokrywkami, włóż do dużego garnka z zimną wodą (woda powinna być "na ramionach" słoików) i sterylizuj na średnim ogniu przez 25-30 minut po ugotowaniu.
Podczas procesu sterylizacji sałata może znacznie zmniejszyć objętość. W takim przypadku umieść warzywa z jednego słoika sterylną łyżką w innych słoikach, napełniając je całkowicie i sterylizuj obrabiany przedmiot przez kolejne 10 minut.
Zwiń gotową sałatkę, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. W celu długotrwałego przechowywania przenieś słoiki z półfabrykatem do chłodnego, ciemnego miejsca.