dżem morelowy z orzechami włoskimi

1 godz. 10 min.
10 porcji
Dżem morelowy z orzechami włoskimi
murziknata, stock.adobe.com
0

W sezonie zbiorów na zimę każda gospodyni domowa spieszy się, aby zaopatrzyć się w więcej konserw. Lwia część z nich to zwykle wszelkiego rodzaju dżemy. Moja rodzina uwielbia dżem morelowy z orzechami włoskimi. Gotuję go według tego przepisu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Morele obrać, opłukać i ułożyć do wyschnięcia na ręczniku papierowym.

Pokrój każdą połówkę moreli na pół wzdłuż i złóż w dużym rondlu.

Dodaj cukier, przykryj i odłóż na bok na 1 godzinę.

Osusz orzechy włoskie na suchej patelni, usuń łuskę.

Umieść patelnię z morelami na małym ogniu i gotuj przez pół godziny po ugotowaniu.

Dodaj orzechy, kwas cytrynowy, delikatnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.

Ułóż dżem w sterylnych słoikach, przykryj pokrywkami i owiń ciepłym kocem. Po dwóch dniach przestaw słoiki w chłodne miejsce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy