W sezonie zbiorów na zimę każda gospodyni domowa spieszy się, aby zaopatrzyć się w więcej konserw. Lwia część z nich to zwykle wszelkiego rodzaju dżemy. Moja rodzina uwielbia dżem morelowy z orzechami włoskimi. Gotuję go według tego przepisu.
Składniki
- morele - 2 kg
- orzechy włoskie - 500 g
- cukier - 1,5 kg
- kwas cytrynowy - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele obrać, opłukać i ułożyć do wyschnięcia na ręczniku papierowym.
Pokrój każdą połówkę moreli na pół wzdłuż i złóż w dużym rondlu.
Dodaj cukier, przykryj i odłóż na bok na 1 godzinę.
Osusz orzechy włoskie na suchej patelni, usuń łuskę.
Umieść patelnię z morelami na małym ogniu i gotuj przez pół godziny po ugotowaniu.
Dodaj orzechy, kwas cytrynowy, delikatnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Ułóż dżem w sterylnych słoikach, przykryj pokrywkami i owiń ciepłym kocem. Po dwóch dniach przestaw słoiki w chłodne miejsce.