kompot żurawinowy bez sterylizacji na zimę

50 min
4 porcje
Kompot żurawinowy bez sterylizacji na zimę
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Jeśli kochasz żurawinę, proponuję zaopatrzyć się w nią na zimę. I nie w postaci słodkiego dżemu, ale w postaci tak orzeźwiającego i zdrowego kompotu. Możesz podawać go na zimno lub podgrzać z przyprawami w najbardziej mroźne dni.

Składniki

  • żurawina - 1 kg
  • cukier - 2 szklanki
  • sok z cytryny - 1 art.
  • woda - 4 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj jagodę i włóż do sterylnych słoików.

Przykryj cukrem, zalej wrzącą wodą i pozostaw do ostygnięcia pod pokrywką przez 30-40 minut.

Odcedź syrop i ponownie zagotuj. Dodaj sok z cytryny.

Ponownie wlej żurawinę i zwiń kompot na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy