półfabrykaty na zimę
10.05.2023
Fińskie ogórki z nasionami gorczycy na zimę w słoikach
20 min
12 porcji
Główną cechą tego przepisu jest prostota. Bez nalewania, sterylizacji i innych skomplikowanych procesów. Fińskie ogórki z nasionami gorczycy są ostre i pachnące. Gotowe warzywa powinny mieć wyraźny słodko-kwaśny smak.
Składniki
- ogórki - 3 kg
- koperek - 20 g
- nasiona gorczycy - 2 art.
- czarny pieprz - 6 groszek
- ocet - 250 ml
- cukier - 200 g
- sól - 80 g
- woda - 5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ogórki i pokrój w grube koła.
W dużym rondlu zagotuj wodę, dodaj ocet, koperek, przyprawy, cukier i sól.
Dodaj ogórki i gotuj przez 3-4 minuty.
Ugotowane ogórki włożyć do przygotowanych słoików, zalać pozostałą marynatą i zwinąć.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy