dżem z derenia

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z derenia
magic_rainbow, stock.adobe.com
0

W czystej postaci świeża Dereń - jagoda dla amatora. Ale puste miejsca z niego są po prostu doskonałe. Na przykład przyjemny słodki dżem z wyraźną kwaskowatością – nadaje się do tostów, naleśników, wszelkiego rodzaju deserów i po prostu do herbaty.

Składniki

  • Dereń - 1 kg
  • woda - 200 ml
  • cukier - 1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5-7 minut.

Włóż do niego dereń i ponownie zagotuj.

Zdejmij z ognia i ostudź.

Ponownie zagotuj dżem i gotuj przez 15-20 minut.

Zwiń go na zimę w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy