Ulubione suszone owoce kandyzowane można zrobić samodzielnie. Jest to o wiele łatwiejsze niż się wydaje, ale wymaga czasu i cierpliwości. W tym przepisie powiem Ci, jak suszyć wiśnie. Pamiętaj, aby przechowywać go w suchym miejscu.
Składniki
- wiśnia - 1 kg
- woda - 200 ml
- cukier - 1.1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz i posortuj wiśnie, usuń pestki.
Zagotuj wodę. Dodaj cukier, mieszaj, aż się rozpuści i gotuj przez kolejne 5 minut.
Napełnij wiśnie syropem i pozostaw na noc.
Ponownie zagotuj jagody, gotuj przez 10 minut i pozostaw na kolejne 5 godzin.
Ponownie ugotuj jagody, wrzuć do durszlaka i pozostaw na 1-2 godziny.
Rozłóż wiśnie na sicie w jednej warstwie i pozostaw do wyschnięcia na kilka dni w suchym, wentylowanym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy