Pikantna przekąska z pieczonego bakłażana z papryką zimą będzie bardziej przydatna niż kiedykolwiek. Do każdego przystawki, mięsa i drobiu... połączenie bakłażana z czosnkiem i pieprzem jest zawsze korzystne, ostrość można dostosować do własnego gustu. Gorąco polecam spróbować!
Składniki
- bakłażany - 2 kg
- pomidory - 1 kg
- papryka - 1 kg
- czosnek - 1 Głowa
- ostra czerwona papryka - 3 szt.
- Olej roślinny - 50 ml
- cukier - 1 art.
- sól - 1,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany opłucz, pokrój w plasterki, umieść na blasze wyłożonej pergaminem, posyp olejem roślinnym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w plastry. Posiekaj ostrą paprykę. Pokrój pomidory na plasterki. Przełóż przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.
Posiekaną masę warzywną włożyć do rondla, dodać sól i cukier i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 40 minut po ugotowaniu. Następnie zdejmij sos z ognia i lekko ostudź.
Dodaj posiekany czosnek, wymieszaj.
W uprzednio wysterylizowanych słoikach ułóż upieczone krążki bakłażana warstwami, zalej sosem warzywnym.
Wysterylizuj słoiki z półfabrykatem w garnku z wrzącą wodą (dla słoików 0,5 l - 20 minut od momentu zagotowania wody w garnku), a następnie zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot z bakłażana do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.