przekąska z bakłażana na zimę

1 godz. 0 min.
4 puszki po 0,5 l
Przekąska z bakłażana na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Pikantna przekąska z pieczonego bakłażana z papryką zimą będzie bardziej przydatna niż kiedykolwiek. Do każdego przystawki, mięsa i drobiu... połączenie bakłażana z czosnkiem i pieprzem jest zawsze korzystne, ostrość można dostosować do własnego gustu. Gorąco polecam spróbować!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany opłucz, pokrój w plasterki, umieść na blasze wyłożonej pergaminem, posyp olejem roślinnym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.

Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w plastry. Posiekaj ostrą paprykę. Pokrój pomidory na plasterki. Przełóż przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.

Posiekaną masę warzywną włożyć do rondla, dodać sól i cukier i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 40 minut po ugotowaniu. Następnie zdejmij sos z ognia i lekko ostudź.

Dodaj posiekany czosnek, wymieszaj.

W uprzednio wysterylizowanych słoikach ułóż upieczone krążki bakłażana warstwami, zalej sosem warzywnym.

Wysterylizuj słoiki z półfabrykatem w garnku z wrzącą wodą (dla słoików 0,5 l - 20 minut od momentu zagotowania wody w garnku), a następnie zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot z bakłażana do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy