Nie mogę się doczekać jesieni, ponieważ o tej porze roku dojrzewają najsmaczniejsze owoce i jagody! Wśród nich jest rokitnik słoneczny. Zawsze robię z niej przepyszną galaretkę. Wysoka zawartość naturalnej pektyny w jagodach pozwala obejść się bez gotowania.
Składniki
- Rokitnik - 1 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rokitnik dokładnie spłucz ciepłą wodą i połóż do wyschnięcia na ręczniku papierowym.
Przełóż jagody przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.
Przetrzyj powstałą masę przez sito.
Wymieszaj puree z rokitnika z cukrem i odstaw na 5 godzin. Od czasu do czasu obrabiany przedmiot należy mieszać.
Napełnij przygotowane słoiki galaretką z rokitnika i zamknij pokrywkami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy