Jabłka na zimę to nie tylko doskonały dżem i kompoty, ale także bardzo smaczny sos. Jest szczególnie dobry do kebabów i po prostu do smażonego mięsa. W dalszej części przepisu szczegółowo opiszę, jak go ugotować i co można dodać do smaku i pikanterii.
Składniki
- jabłka - 5 sztuk
- Pasta pomidorowa - 1 art.
- czosnek - 2 ząbki
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 200 ml
- cukier - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz jabłka, pokrój, dodaj wodę i gotuj przez 10 minut.
Zmiel jabłka w dowolny sposób.
Dodaj posiekaną ostrą paprykę, czosnek i resztę składników.
Gotuj sos przez 10-15 minut na małym ogniu.
W razie potrzeby - przetrzyj go przez sito.
Zwiń sos do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy