Gęsty dżem gruszkowy doskonale nadaje się do każdego słodkiego wypieku. Przygotowanie go wcale nie jest trudne: potrzebujesz trochę czasu, maszynki do mięsa i dobrego nastroju! Dżem można podawać jako samodzielny przysmak na herbatę, po prostu rozprowadzając go na chlebie.
Składniki
- Gruszka (Waga netto) – 500 g
- cukier - 400 g
- woda - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki opłucz, obierz i rdzeń, pokrój w kostkę, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier i wodę do masy gruszkowej. Wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut, aby cukier trochę się rozpuścił.
Przenieś obrabiany przedmiot do garnka do gotowania, zagotuj i na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj przez godzinę.
Umieść gotowy gorący dżem w wysterylizowanym słoiku, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Po ostygnięciu przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.