kompot jabłkowy w całości na zimę bez sterylizacji

35 min
16 porcji
Kompot z jabłek w całości na zimę bez sterylizacji
Irina, stock.adobe.com
0

Koniecznie wypróbuj ten przepis. Kompot jabłkowy w całości na zimę to dwa w jednym: zdrowy napój i pyszne owoce na deser. Polecam gotować z następujących odmian: Złota chińska, lampiony lub róża.

Składniki

  • jabłka (małe) – 2 kg
  • cukier - 400 g
  • kwas cytrynowy - 2 g
  • woda (filtrowane) – 5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.

Umieść w wysterylizowanych słoikach i zalej do góry wrzącą wodą. Przykryj pokrywkami i pozostaw na 4-5 godzin.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 2 minuty.

Wlej wrzący syrop do słoików z jabłkami i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy