Dla miłośników kiszonej kapusty jest świetna wiadomość: możesz ją ugotować w inny interesujący sposób. Mówimy o kapuście z burakami w stylu gruzińskim. Pikantna przekąska przyciąga jasnym wyglądem i apetycznym aromatem. Cóż, jej smak jest fantastyczny!
Składniki
- kapusta - 2 kg
- Burak - 500 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- Goździk - 2 Bud
- liść laurowy - 3 kawałki
- cukier - 50 g
- sól - 25 g
- woda - 2,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj cukier i sól. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Pokrój kapustę, ostrą paprykę i obrane buraki.
Ułóż kapustę i buraki warstwami na patelni, dodając po trochu ostrą paprykę i przyprawy.
Wlej schłodzoną marynatę, przykryj i ustaw ucisk. Usuń obrabiany przedmiot na 1,5-2 miesiące w piwnicy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy