Mówiąc o oryginalnych sosach i przekąskach, chciałbym zasugerować wypróbowanie takiego pikantnego chutney z jabłek. Wybierz soczyste dojrzałe owoce, które nadadzą obrabianemu przedmiotowi naturalną słodycz. Polecam przechowywać Chutney w szklanych słoikach w chłodnym miejscu, aby sos zachował świeżość i smak przez całą zimę.
Składniki
- jabłka - 1 kg
- brązowy cukier - 0.75 szklanki
- woda - 500 ml
- nasiona gorczycy - 1 art.
- pomidory - 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- rodzynki - 0.5 szklanki
- czosnek - 1 ząbek
- Curry - 5 łyżeczka
- ocet jabłkowy - 0.5 szklanki
- sól - 4 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obrać, cienko pokroić, zalać wodą i dusić przez 20 minut.
Dodaj nasiona gorczycy, posiekaną cebulę i obrane posiekane pomidory.
Dodaj sól, cukier, przyprawy, posiekany czosnek, ocet i umyte rodzynki.
Doprowadź wszystko razem do wrzenia i gotuj ostry sos przez około 2 godziny na małym ogniu, mieszając.
Włóż Chutney do suchych, wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy