Jabłka odmian kwaśnych i słodko-kwaśnych nadają barszczowi ciekawe smaki. Potrzebujesz ich bardzo mało, ale wynik jest tego wart! Nie bez powodu jabłka są często dodawane do kiszonej kapusty lub do konserwacji warzyw.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 500 g
- Burak - 2 kawałki
- kapusta - 200 g
- jabłka - 3 kawałki
- Pasta pomidorowa - 1 art.
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój żeberka, przykryj zimną wodą i gotuj przez około 2 godziny, usuwając pianę.
Zetrzyj obrane buraki, jabłka i marchewki na grubej tarce.
Na patelnię włożyć buraki, jabłka, koncentrat pomidorowy, pół szklanki bulionu i dodać trochę oleju. Dusić wszystko pod przykryciem, aż buraki będą miękkie.
Osobno podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj do niego marchewkę i cienko pokrojoną paprykę. Piecz przez kolejne 3-5 minut.
Wyślij posiekaną kapustę do wrzącego bulionu i gotuj do połowy ugotowanej.
Dodaj buraki, smażenie i przyprawy i gotuj Barszcz przez kolejne 3-4 minuty po ponownym zagotowaniu.