To zdumiewające, ile pysznych potraw można zrobić z pita. Kolejnym odkryciem była dla mnie zupa z kluskami. Zamiast mąki używa się tu mielonego cienkiego chleba pita. Wszystko jest niezwykle proste, ale nie bez tajemnic. Dzielę się z Tobą oryginalnym przepisem!
Składniki
do zupy:
- koperek - 2 gałązki
- sól - do smaku
- rosół z kurczaka - 1,5 l
dla pierogów:
- jaja kurze - 2 kawałki
- Pita (cienki) – 350 g
- mielony imbir - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda (zimna) – 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połam wstępnie wysuszony chleb pita na małe kawałki i przełóż przez maszynę do mięsa.
Włóż powstałą mąkę do głębokiej miski i zalej zimną wodą przez 15 minut.
Wrzuć masę do durszlaka i wyciśnij nadmiar płynu.
Ubij jajka solą i mielonym imbirem. Dodaj masę pita, dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 40 minut.
Uformuj łyżką identyczne kulki, wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 15 minut.
Posolić, posypać posiekanym koperkiem i po 2 minutach wyłączyć zupę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy