pierwsze dania 22.01.2022

zupa z cienkiej pierogi pita

40 min
4 porcje
Zupa z kluskami z cienkiego chleba pita
Brent Hofacker, stock.adobe.com
0

To zdumiewające, ile pysznych potraw można zrobić z pita. Kolejnym odkryciem była dla mnie zupa z kluskami. Zamiast mąki używa się tu mielonego cienkiego chleba pita. Wszystko jest niezwykle proste, ale nie bez tajemnic. Dzielę się z Tobą oryginalnym przepisem!

Składniki

do zupy:
dla pierogów:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połam wstępnie wysuszony chleb pita na małe kawałki i przełóż przez maszynę do mięsa.

Włóż powstałą mąkę do głębokiej miski i zalej zimną wodą przez 15 minut.

Wrzuć masę do durszlaka i wyciśnij nadmiar płynu.

Ubij jajka solą i mielonym imbirem. Dodaj masę pita, dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 40 minut.

Uformuj łyżką identyczne kulki, wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 15 minut.

Posolić, posypać posiekanym koperkiem i po 2 minutach wyłączyć zupę.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy