Aby nauczyć się gotować idealny Barszcz, powinieneś wypróbować różne opcje. W wyniku prób i porównań powstaje unikalny przepis, w którym wszystko zostanie uwzględnione. Proponuję ugotować barszcz z żeberkami wieprzowymi. Być może to on stanie się Twoim ulubionym!
Składniki
- żeberka wieprzowe (Nastolatki) – 600 g
- Burak (średni) – 2 kawałki
- ziemniaki - 300 g
- kapusta (biała) – 300 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 3 art.
- sok pomidorowy - 150 ml
- liść laurowy - 1 rzecz
- ziele angielskie - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 3,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój żeberka, opłucz i gotuj przez 10 minut.
Zmień wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez 45 minut na małym ogniu.
Obierz buraki, ziemniaki i cebulę, pokrój. Posiekaj kapustę w cienkie paski, zetrzyj marchewki.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj buraki i kontynuuj gotowanie przez 7 minut, ciągle mieszając.
Wlej sok pomidorowy, 200 ml gorącego bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
W rondelku z żeberkami dodaj smażenie, ziemniaki i kapustę. Gotuj przez 10 minut.
Barszcz posolić, wyłączyć i pozostawić pod przykryciem na 20 minut.