
Jeśli chodzi o zupę grochową, najczęściej wyobrażamy sobie suchy groszek i wędzone mięso. Ale dzisiaj chcę zaoferować Ci taką łatwą i dietetyczną opcję-z zielonego groszku. Możesz wziąć świeże lub mrożone – nie wpływa to na smak.
Składniki
- zielony groszek - 400 g
- cebula - 1 rzecz
- masło - 30 g
- śmietana - 100 ml
- sól - 0.5 łyżeczka
- rosół z kurczaka - 700 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę i gotuj na maśle przez około 5 minut na małym ogniu.
Wlej bulion i zagotuj. Wlać groszek i gotować przez 5-6 minut.
Sól zupę, dodaj śmietanę i ponownie zagotuj.
Zmiel zupę blenderem, aż będzie gładka. Udekoruj garścią tego samego groszku według uznania.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy