Chcesz nauczyć się gotować lagman z wyciągniętym makaronem? Dokładnie przestrzegając proporcji i zaleceń, z łatwością poradzisz sobie z zadaniem i ugotujesz apetyczne danie. Bądź cierpliwy, czas i przejdź do tego ekscytującego przepisu!
Składniki
- wołowina - 400 g
- papryka - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- tłuszcz dowolny - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- bulion mięsny - 1,5 l
- Zieleń (do zgłoszenia) – 4 gałązki
- mąka - 350 G
- woda - 120 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- Olej roślinny - 30 ml
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, jajko, sól i ciepłą wodę.
Zagnieść ciasne ciasto, posypać mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę.
Posiekaj przygotowaną wołowinę, paprykę, marchewkę i cebulę.
Rozpuść tłuszcz w kotle, dodaj wołowinę i smaż przez 10 minut.
Dodaj marchewki z cebulą i kontynuuj gotowanie, aż cebula się zarumieni.
Dodaj paprykę, wyciśnij czosnek przez prasę i smaż przez kolejne 5 minut.
Wlej gorący bulion, przykryj i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Sól, pieprz, wyłącz i pozostaw pod przykryciem.
Rozwałkuj ciasto na ciasto o grubości do 0,5 centymetra i pokrój w paski.
Posmaruj ręce olejem roślinnym i zwiń w dłonie okrągły cienki makaron.
Gotowy makaron, zawijając spiralnie, połóż na wysmarowanym olejem talerzu. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 20 minut.
Trzymając jedną krawędź makaronu, rozwałkuj drugą na powierzchni stołu i pociągnij. Makaron powinien być cienki i długi.
Ugotuj gotowy makaron w osolonej wodzie przez 3 minuty, spłucz zimną wodą i ułóż na talerzach.
Wlej zupę z mięsem i warzywami. Obficie posyp lagman posiekanymi ziołami.