pierwsze dania 17.11.2022

kharcho z tkemali

2 godz. 0 min.
4 porcje
Kharcho z tkemali
la_vanda, stock.adobe.com
0

Chcę podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na zupę kharcho z sosem tkemali. Szczerze mówiąc, proces nie jest szybki, ale rezultatem jest bogata i aromatyczna, obfita zupa kharcho z pikantnymi nutami śliwek i orzechów. Wszystko jest dokładnie tak, jak sugeruje kuchnia gruzińska.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj bulion. Napełnij wołowinę zimną wodą, zagotuj, usuń piankę. Dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny, a następnie posolić do smaku. Oddziel mięso od kości i ponownie Wyślij do bulionu.

Przygotuj warzywa: drobno posiekaj cebulę, zetrzyj pomidory na puree, posiekaj czosnek, drobno posiekaj zioła.

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, dodaj do garnka z bulionem. Wyślij tam posiekaną cebulę. Po ugotowaniu zmniejsz nieco ogień i kontynuuj gotowanie przez 10 minut.

Dodaj puree z pomidorów, wymieszaj, gotuj przez kolejne 10 minut.

Na patelni z przyszłym Kharcho dodaj posiekane orzechy włoskie, czosnek, sos tkemali, paprykę, czarny pieprz i przyprawę chmielowo-suneli, sól do smaku. W razie potrzeby możesz dodać kilka łyżek Adjiki. Dobrze wymieszaj i gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

Podawaj gotową zupę kharcho z sosem tkemali ze śmietaną, obficie posypaną ziołami.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy