Chcę podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na zupę kharcho z sosem tkemali. Szczerze mówiąc, proces nie jest szybki, ale rezultatem jest bogata i aromatyczna, obfita zupa kharcho z pikantnymi nutami śliwek i orzechów. Wszystko jest dokładnie tak, jak sugeruje kuchnia gruzińska.
Składniki
- wołowina (na kości) – 600 g
- woda - 1,6 L
- okrągły ryż - 100 g
- pomidory - 3 szt.
- cebula - 2 szt.
- czosnek - 4 ząbki
- orzechy włoskie - 5 szt.
- sos tkemali (na bazie puree śliwkowego) – 3 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- papryka - do smaku
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- Adjika - opcjonalnie
- kolendra - do dekoracji
- śmietana - do zgłoszenia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj bulion. Napełnij wołowinę zimną wodą, zagotuj, usuń piankę. Dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny, a następnie posolić do smaku. Oddziel mięso od kości i ponownie Wyślij do bulionu.
Przygotuj warzywa: drobno posiekaj cebulę, zetrzyj pomidory na puree, posiekaj czosnek, drobno posiekaj zioła.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, dodaj do garnka z bulionem. Wyślij tam posiekaną cebulę. Po ugotowaniu zmniejsz nieco ogień i kontynuuj gotowanie przez 10 minut.
Dodaj puree z pomidorów, wymieszaj, gotuj przez kolejne 10 minut.
Na patelni z przyszłym Kharcho dodaj posiekane orzechy włoskie, czosnek, sos tkemali, paprykę, czarny pieprz i przyprawę chmielowo-suneli, sól do smaku. W razie potrzeby możesz dodać kilka łyżek Adjiki. Dobrze wymieszaj i gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
Podawaj gotową zupę kharcho z sosem tkemali ze śmietaną, obficie posypaną ziołami.