Dzisiaj omówię niezwykły sposób przygotowania kanapki z jajkiem na patelni. Gorącą przekąskę można podać na śniadanie ze szklanką świeżo wyciśniętego soku i sałatką warzywną. Kanapka dłużej utrzyma swoją temperaturę, jeśli położysz ją na rozgrzanym talerzu.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- ser topiony - 100 g
- masło - 20 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- chleb - 4 kawałek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozbij jajka do miski, dodaj sól, zmielony pieprz i lekko wstrząśnij widelcem.
Roztop masło na patelni i wlej półfabrykat jajeczny.
Ułóż na wierzchu dwie kromki chleba i gotuj wszystko razem przez 1,5-2 minuty.
Pewnym ruchem Odwróć "naleśnik" z chlebem na drugą stronę.
Ser topiony pokroić w drobną kostkę.
Rozłóż pokruszony ser tak, aby zmieścił się na placu z chlebem.
Przykryj drugą kromką chleba, wyłącz ogrzewanie i pozostaw pod przykryciem na 2 minuty.
Wyjmij kanapki z patelni. Wytnij wystające kawałki jajecznicy lub ostrożnie wsuń do środka.