Ocet w preparatach warzywnych jest potrzebny nie tyle ze względu na smak, ile ze względu na bezpieczeństwo. Jest to najprostszy, niedrogi i nieszkodliwy środek konserwujący. Świetnie nadaje się również do gotowania lecho z pomidorów i papryki. Mówię więcej!
Składniki
- pomidory - 1.5 kg
- papryka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 300 g
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 100 ml
- cukier - 30 g
- sól - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory, przełóż przez maszynkę do mięsa i zagotuj.
Pokrój oba rodzaje papryki. Dodaj do pomidora wszystkie składniki oprócz czosnku.
Dusić lecho przez pół godziny po ponownym zagotowaniu.
Dodaj czosnek, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut i zwiń lecho w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy