dżem z przejrzałego agrestu

20 min
10 porcji
Dżem z przejrzałego agrestu
Christian Jung, stock.adobe.com
0

Nie zdążyłeś zebrać agrestu na czas? Niestraszny dżem można również przygotować z przejrzałego agrestu. Ponadto dodaje się trochę cukru, ponieważ w tym stanie jagody są już dość słodkie. Wszystkie szczegóły są dalej w przepisie.

Składniki

  • agrest - 3 kg
  • cukier - 800 g
  • kwas cytrynowy - na czubku noża

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj agrest i dokładnie spłucz.

Umieść jagody na patelni, przykryj cukrem i pozostaw na 1,5-2 godziny w temperaturze pokojowej.

Zmiel masę blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.

Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 10 minut.

Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy