kompot z agrestu z pomarańczą na zimę

50 min
1 puszka 1 L
Kompot agrestowy z pomarańczą na zimę
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Kompot agrestowy z pomarańczą szybko "odlatuje"podczas zimowych świąt. Dzieci i dorośli są nim zachwyceni. Pyszny, aromatyczny, z przyjemną cytrusową kwaskowatością, ten domowy napój jest dobrą alternatywą dla napojów gazowanych i soków sklepowych.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj agrest, odetnij ogony, spłucz pod bieżącą wodą i lekko osusz.

Umieść przygotowany agrest w wcześniej wysterylizowanym słoiku.

Pokrój pomarańczę ze skórką na plasterki, usuń nasiona. Wyślij pomarańczowe plasterki do słoika do agrestu.

Zagotuj wodę i zalej zawartość słoika wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 15 minut.

Następnie wlej wodę ze słoika do rondla i ponownie zagotuj. Ponownie zalej zawartość słoika wrzącą wodą, przykryj pokrywką i pozostaw na 10 minut.

Wlej wodę ze słoika do rondla, dodaj cukier, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wrzącym syropem wlej agrest i pomarańcze do słoika aż do góry. Zwiń słoik, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony kompot przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy