Kompot agrestowy z pomarańczą szybko "odlatuje"podczas zimowych świąt. Dzieci i dorośli są nim zachwyceni. Pyszny, aromatyczny, z przyjemną cytrusową kwaskowatością, ten domowy napój jest dobrą alternatywą dla napojów gazowanych i soków sklepowych.
Składniki
- agrest - 200 g
- woda - 750 ml
- cukier - 100 g
- pomarańcza - 4 plasterki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj agrest, odetnij ogony, spłucz pod bieżącą wodą i lekko osusz.
Umieść przygotowany agrest w wcześniej wysterylizowanym słoiku.
Pokrój pomarańczę ze skórką na plasterki, usuń nasiona. Wyślij pomarańczowe plasterki do słoika do agrestu.
Zagotuj wodę i zalej zawartość słoika wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 15 minut.
Następnie wlej wodę ze słoika do rondla i ponownie zagotuj. Ponownie zalej zawartość słoika wrzącą wodą, przykryj pokrywką i pozostaw na 10 minut.
Wlej wodę ze słoika do rondla, dodaj cukier, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wrzącym syropem wlej agrest i pomarańcze do słoika aż do góry. Zwiń słoik, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony kompot przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.