Czerwona kapusta jest jeszcze zdrowsza niż biała kapusta-ma więcej przeciwutleniaczy i witaminy C. Jest też nieco gęstsza i twardsza. Gotowanie ma również kilka swoich subtelności i opowiem o nich w dalszej części przepisu.
Składniki
- czerwona kapusta - 2.5 kg
- woda - 1 L
- ocet - 4 art.
- sól - 70 g
- cukier - 70 g
- liść laurowy - 6 sztuk
- Goździk - 1 łyżeczka
- czarny pieprz - 1 CZ. l.
- ziele angielskie - 1 łyżeczka
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny - 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj kapustę, dodaj łyżkę soli i zetrzyj ją ręcznie. Pozostaw na noc w lodówce pod folią.
Włóż czosnek i wszystkie przyprawy do wysterylizowanych słoików.
Mocno ubij tam kapustę i wlej ocet z olejem roślinnym.
Zagotuj wodę z cukrem i pozostałą solą i zalej kapustę gorącą solanką.
Wysterylizuj półfabrykaty przez 15 minut we wrzącej wodzie i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz