Sałatka z czerwonej kapusty

40 min
4 porcje
Sałatka z czerwonej kapusty
zakiroff, stock.adobe.com
0

Czerwona kapusta jest jeszcze zdrowsza niż biała kapusta-ma więcej przeciwutleniaczy i witaminy C. Jest też nieco gęstsza i twardsza. Gotowanie ma również kilka swoich subtelności i opowiem o nich w dalszej części przepisu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj kapustę, dodaj łyżkę soli i zetrzyj ją ręcznie. Pozostaw na noc w lodówce pod folią.

Włóż czosnek i wszystkie przyprawy do wysterylizowanych słoików.

Mocno ubij tam kapustę i wlej ocet z olejem roślinnym.

Zagotuj wodę z cukrem i pozostałą solą i zalej kapustę gorącą solanką.

Wysterylizuj półfabrykaty przez 15 minut we wrzącej wodzie i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz