dżem z rokitnika bez pestek

1 godz. 0 min.
5 porcji
Dżem z rokitnika bez pestek
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Przygotowanie pysznego dżemu z rokitnika wcale nie jest trudne! Po prostu skorzystaj z mojego prostego przepisu. Dżem jest idealny do tostów i świeżego chleba i jest używany do wypieków i podawany z różnymi deserami. Ten jasny słodki przysmak z pewnością docenią dzieci!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ostrożnie usuń jagody rokitnika z gałązek, spłucz zimną bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka.

Umieść rokitnik w naczyniu do gotowania, zalej wodą, zagotuj i gotuj do miękkości przez 3 minuty.

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij jagody z wrzącej wody i przetrzyj je na gorąco przez sito do osobnego pojemnika. Tak więc na sicie pozostaną niepotrzebne skórki i kości.

Połącz miąższ rokitnika z cukrem, wymieszaj i gotuj, mieszając, na minimalnym ogniu przez 15 minut.

Gorący dżem z rokitnika wlać do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gotowy dżem z rokitnika przechowuj bez pestek w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy