Onigiri to tradycyjne japońskie danie z przaśnego ryżu uformowanego w trójkąt lub owal. To danie jest o wiele łatwiejsze do przygotowania niż wszystkie ulubione role. Nasz przepis bez octu ryżowego, z zamianą na ocet jabłkowy, jest bardzo prosty. Każda gospodyni domowa będzie mogła powtórzyć to w domu i zaskoczyć swoich gości i domowników.
Składniki
- ryż - 400 g
- tuńczyk - 130 g
- szczypiorek - 4 stem
- cukier - 3 art. l
- sos sojowy - 4 art. l
- ocet jabłkowy - 1 art. l
- Olej roślinny - 2 art. l
- sos wasabi - 1 art. l
- marynowany imbir - 4 art. l
- pasta miso - 2 art. l
- nori - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Aby zrobić ocet, wymieszaj cukier z solą na głębokim talerzu. Dodaj ocet jabłkowy i gorącą wodę. Mieszaj, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
Ugotuj ryż. Dopraw go gotowanym octem i cukrem. Wymieszać. Rozłóż ryż równą warstwą na blasze do pieczenia, przykryj arkuszem wysmarowanego pergaminem.
Posiekaj 3 łodygi cebuli na małe krążki, wymieszaj z pastą miso i tuńczykiem, dodaj czarny pieprz.
Wlej wodę i trochę octu ryżowego do miski, aby zanurzyć ręce. Zwilż ręce i zwiń małą kulkę ryżową. Zrób dziurę w piłce, umieść tam nadzienie, przykryj otwór ryżem. Uformuj kulkę w owal lub trójkąt.
Aby wygodnie chwycić je rękami, owiń końce paskiem nori. Możesz je udekorować sezamem i podawać z sosem sojowym, imbirem i Wasabi.