przekąski 12.11.2022

Onigiri bez octu ryżowego

1 godz. 20 min.
4 porcje
Onigiri bez octu ryżowego
devmarya, stock.adobe.com
0

Onigiri to tradycyjne japońskie danie z przaśnego ryżu uformowanego w trójkąt lub owal. To danie jest o wiele łatwiejsze do przygotowania niż wszystkie ulubione role. Nasz przepis bez octu ryżowego, z zamianą na ocet jabłkowy, jest bardzo prosty. Każda gospodyni domowa będzie mogła powtórzyć to w domu i zaskoczyć swoich gości i domowników.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Aby zrobić ocet, wymieszaj cukier z solą na głębokim talerzu. Dodaj ocet jabłkowy i gorącą wodę. Mieszaj, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.

Ugotuj ryż. Dopraw go gotowanym octem i cukrem. Wymieszać. Rozłóż ryż równą warstwą na blasze do pieczenia, przykryj arkuszem wysmarowanego pergaminem.

Posiekaj 3 łodygi cebuli na małe krążki, wymieszaj z pastą miso i tuńczykiem, dodaj czarny pieprz.

Wlej wodę i trochę octu ryżowego do miski, aby zanurzyć ręce. Zwilż ręce i zwiń małą kulkę ryżową. Zrób dziurę w piłce, umieść tam nadzienie, przykryj otwór ryżem. Uformuj kulkę w owal lub trójkąt.

Aby wygodnie chwycić je rękami, owiń końce paskiem nori. Możesz je udekorować sezamem i podawać z sosem sojowym, imbirem i Wasabi.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy