Budżetowe danie na każdy dzień. Jeśli jest dużo pasztetu z ryb rzecznych, włóż go do suchego słoika, szczelnie zamknij pokrywkę i włóż do lodówki. W tej formie jest doskonale przechowywany przez 1 tydzień, chociaż zwykle łyżka zaczyna zeskrobać dno po kilku dniach.
Składniki
- ryba rzeczna - 1 kg
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- sok z cytryny - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 2 groszek
- sól - 1 CZ. l.
- woda - 2,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść rybę rzeczną z łusek, wypatrosz i pokrój na duże kawałki.
Zagotuj wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, obrane cebule i ryby. Gotuj przez 15 minut.
Połóż rybę na talerzu, ostudź, oddziel filety od kości.
Obierz jajka i spłucz.
Umieść filety rybne, obrane ząbki czosnku i jajka w misce blendera. Zmiel do uzyskania gładkości.
Dodaj sól, sok z cytryny, kilka łyżek bulionu rybnego i włącz blender na kolejne 1 minutę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy