Hawajskie danie szybko stało się niesłychanie popularne. W różnych odmianach pojawił się w restauracjach na całym świecie. Postanowiłam nie stać z boku i zrobić też egzotyczną przekąskę. Mój wybór padł na poke z węgorzem. Porozmawiamy o nim dalej.
Składniki
- Węgorz - 200 g
- okrągły ryż - 200 g
- szczypiorek - 20 g
- Sezam - 1 art.
- SOS (Unagi) – 2 art.
- ocet - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ryż, włóż do rondla i przykryj wodą.
Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu, odcedź, dodaj cukier i ocet. Wymieszaj, przykryj i odłóż na bok na 10 minut.
Pokrój węgorza i zieloną cebulę.
Połóż ugotowany ryż, węgorza i szalotki na talerzach.
Polej węgorza sosem Unagi i posyp sezamem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy