Wynikiem mojej ostatniej wyprawy na grzyby był mały kosz z masłem, grzybami i russula. W sumie wyszło trochę ponad 1 kg. bez zastanowienia zrobiłam pasztet z grzybów leśnych. Taka przekąska nigdy się nie nudzi.
Składniki
- grzyby leśne - 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- masło - 60 g
- ser śmietankowy - 100 g
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Grzyby obrać, opłukać i umieścić na patelni.
Napełnij zimną wodą i gotuj przez 20 minut.
Wrzuć grzyby do durszlaka i spłucz.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Umieść na patelni z olejem i smaż na złoty kolor.
Dodaj ugotowane grzyby i gotuj wszystko razem przez 10 minut.
W misce blendera umieść smażone grzyby i ser śmietankowy.
Dodaj sól, przyprawy i zmiel na gładką masę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy