przekąski 07.02.2022

domowe ziemniaki w stylu wiejskim

1 godz. 0 min.
4 porcje
Domowe ziemniaki w stylu rustykalnym
andrey, stock.adobe.com
0

Pachnące rustykalne ziemniaki z przyprawami i ziołami to nie tylko wszechstronny dodatek. A także uniwersalna przekąska do piwa i prawie każdego innego napoju do smaku. Zwłaszcza, gdy chcesz czegoś bardziej satysfakcjonującego i solidnego.

Składniki

  • ziemniaki - 1 kg
  • Olej roślinny - 30 g
  • sól - 1 łyżeczka
  • włoskie zioła - 1 łyżeczka
  • papryka - 1 łyżeczka
  • czosnek (suszone) – 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój umyte ziemniaki w ładne kliny. Gotuj we wrzącej wodzie przez 4-5 minut.

Ułóż kliny na papierowych serwetkach do wyschnięcia i ostygnięcia.

Wymieszaj olej ze wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszaj ziemniaki z tą masą. Pozostaw na 10 minut.

Ułóż kliny na blasze do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 220 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy